Hoe ziet de toekomst van verzenden eruit? #1

Standaard

Afgelopen week verscheen er een bericht op Nu.nl waarin stond dat PostNL in de toekomst wellicht nog maar drie dagen (brievenbus)post gaat bezorgen. Op dit moment heeft de Europese Unie, gelukkig, een richtlijn die voorschrijft dat het bedrijf minimaal vijf dagen per week post moet rondbrengen. PostNL zou er geen problemen mee hebben als deze richtlijn versoepeld wordt.

Sinds dit jaar wordt de post al op vijf in plaats van zes dagen bezorgd. Het beursgenoteerde bedrijf claimt dat door het hoge aantal internetverbindingen in Nederland de hoeveelheid post sneller afneemt dan in andere landen. Ik vraag me echter af of er daadwerkelijk zoveel minder post wordt verstuurd dan PostNL doet aannemen.

Er worden wellicht minder brieven geschreven maar een groot deel van facturen wordt niet elektronisch verzonden en dagelijks worden er veel bestellingen van webshops verstuurd. Artikelen zoals telefoonhoesjes, sieraden, usb-sticks en boeken passen door de brievenbus. Er zijn echter wel een aantal ontwikkelingen in het landschap van verzenden die ik een reeks blogs beschrijf.

Samenwerking Albert Heijn en Bol.com

afhaalpunt bol.comBol.com heeft op meerdere vlakken, waaronder verzending, met de Albert Heijn een samenwerking. De retailer heeft afhaalpunten voor pakketjes bewerkstelligt in 725 vestigingen van de supermarktketen. Klanten kunnen een pakket gemakkelijk oppikken bij de Albert Heijn en hoeven dus niet meer speciaal thuis te blijven voor een bestelling.

Het online warenhuis wil in bijna alle winkels van de Albert Heijn een afhaalpunt creëren. Uit een proef onder 59 vestigingen bleek dat 5 procent van de orders bij Bol.com werden afgehaald mits dat tot de mogelijkheden behoorde. Het blijkt dus dat klanten de afhaalmogelijkheid kunnen waarderen. De supermarkten fungeren daarnaast als (gratis) retourpunten.

Bron: Twinklemagazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *