Minicollege – The Lean Startup methode

Pagina

Het geven van een minicollege in een groepsverband van zes personen en de opgedane kennis overbrengen op de andere studenten was ook onderdeel van deze minor. Het minicollege betrof een boek, een bedrijfsbezoek of een actueel thema. In ons college hebben we een boek behandeld, namelijk ‘The Lean Startup’ geschreven door Eric Ries.

In dit artikel vertel ik je wat meer over het boek, wat deze manier van ondernemen inhoudt, wat de beperkingen zijn en of ik denk dat Lean Startup toekomst heeft.

Nieuwsgierig geworden? Deze video geeft alvast een voorproefje:

Wat is The Lean Startup methode?

Veel ondernemers doen eerst maanden marktonderzoek voordat ze een bedrijf oprichten. Ze voeren een onderzoek uit onder de potentiële doelgroep, schrijven verschillende plannen en zetten uiteindelijk de complete dienst of product op de markt. Eric Ries zegt dat er zo te veel aannames worden gedaan die leiden tot het mislukken van de start-up en het verliezen van kostbare tijd en geld. De voorbereiding kost namelijk al duizenden euro’s en vele manuren.

Dat kan anders. Je kunt ook een MVP ofwel minimum viable product uitbrengen om achter de vraag vanuit de markt te komen. Hierdoor ben je minder lang bezig met de ontwikkeling en bespaar je een hoop geld. Tevens kan het voorkomen dat je onjuiste beslissingen maakt op basis van aannames of slecht marktonderzoek. Daar draait de Lean Startup methode om; een product lanceren dat niet helemaal af is en in het proces wijzigingen aanbrengen.

lean startup

Het is een cyclus die in het boek ‘Build, measure and learn cycle’ wordt genoemd. Hierin krijg je feedback van de doelgroep over bepaalde functionaliteiten van de dienst of het product. Je kunt het aanpassen en dingen verwijderen of toevoegen.

Door A/B testen ofwel splittesten te gebruiken weet je hoe bezoekers op een verandering reageren. Uiteindelijk vergelijk je de beste versies met elkaar en kan je een optimaal resultaat behalen. (improvement vs basline)

Wijziging van de koers
Ook kan de kennis die een bedrijf vergaart met behulp van de Lean Startup methode ervoor zorgen dat men de doelgroep beter kan definiëren. Het Nederlandse gamingplatform Zylom richtte zich vooral op tieners maar kwam er tijdens het proces achter dat hun dienst vooral gebruikt werd door huisvrouwen van 30+. Door het aanpassen van de propositie is de start-up later succesvol verkocht.

Eric Ries noemt ook nog andere koerswijzigingen in zijn boek. Bij “zoom-in” wordt één productfeature het gehele product, terwijl bij “zoom-out” je een product uitbreidt. Verder is customer need een goede. Sommige start-ups denken in een behoefte te voorzien maar tijdens het proces komen ze er achter dat de doelgroep het gebruikt voor een andere behoefte.

Beperkingen Lean Startup methode

Het is een interessante manier om de opstartfase van een product, dienst of bedrijf aan te vliegen maar de methode kent ook zijn beperkingen. Ik vind dat het niet voor elk soort dienst of product geschikt is, omdat het ook gevaren met zich mee kan brengen. Voor software kun je prima testen uitvoeren en is het makkelijk om dingen aan te passen.

Een auto kan je bijvoorbeeld niet half getest om de markt brengen en laten proberen door de doelgroep zonder dat daar gevaren aan vast kleven. Het boek is dan ook voornamelijk gericht op softwarematige bedrijven en niet op hardware. Overigens zitten er veel praktijkvoorbeelden in het boek die zeer interessant zijn.

Verwachting voor de toekomst
In Nederland zijn maar weinig voorbeelden te vinden van bedrijven die al actief met deze methode van bedrijfsvoering aan de slag zijn gegaan. Ik denk wel dat het nog groter gaat worden omdat de Lean Startup methode veel voordelen biedt. Je loopt minder risico (qua tijd en geld) en hebt uiteindelijk een beter product.

Real time inzichten van de doelgroep zijn naar mijn mening beter dan resultaten van een marktonderzoek. De verwachting voor de toekomst is, wereldwijd, goed en bedrijven zullen steeds meer de ouderwetse manier loslaten. Niet voor niets zijn er al in 94 steden verdeeld over 17 landen meetings omtrent dit onderwerp.

Bronnen:
Sprout.nl
Procesverbeteren.nl
Boek: The Lean Startup – door Eric Ries